Chris Horner heeft op ongekende wijze de tiende etappe in de Vuelta gewonnen. De 41-jarige Amerikaan reed op iets minder dan 5 km van de streep weg bij zijn concurrenten en bouwde een voorsprong op van 48 seconden op nummer twee Vincenzo Nibali. Horner neemt de leiderstrui over van Daniel Moreno die er vandaag doorheen zakte.

In de neutralisatie vond er een massale valpartij plaats met onder meer Daniel Moreno. De officiële start werd hierdoor 19 km uitgesteld. Een snelle start volgde met onder meer demarrages van Tony Martin en Bauke Mollema. Het duurde zestig kilometer voordat er een kopgroep van tien renners echt kon wegrijden uit het peloton. Flecha, Marczynski (beiden Vacansoleil-DCM), Ulissi (Lampre-Merida), Preidler (Argos-Shimano), Meersman (OPQS), Paterski (Cannondale), Kohler (BMC), Oroz (Euskaltel), Sijmens (Cofidis) en Clement (Belkin) waren vluchters van de dag. Door kopwerk van Katusha, Cannondale en Movistar werd de voorsprong nooit groter dan zes minuten.

Aan de voet van de slotklim demarreerde Igor Anton. De Bask kon zich echter niet losmaken van de groep der favorieten. Terwijl Anton demarreerde moesten er behoorlijk wat renners lossen. Leider Daniel Moreno had het lastig en kon zich met alle moeite handhaven in de achterste regionen van de groep. Even later moest hij zijn concurrenten laten gaan.Vincenzo Nibali verkleinde de groep der favorieten door op kop te gaan rijden. Op de demarrage van Horner had niemand een antwoord waarna er nog wel speldenprikken werden uitgedeeld in de achtervolging. Dit leidde tot het lossen van de nummer 2 van het klassement: Nicolas Roche. Op twee kilometer van de finish demarreerde Vincenzo Nibali bij de achtervolgers en hij wist hierdoor tijd te pakken op Valverde en Rodriguez. De winnaar van de Giro maakte echter geen tijd meer goed op Horner. Hij kon slechts de voorsprong consolideren.

De prestaties van Horner deze Vuelta mogen op zijn zachts gezegd opvallend worden genoemd. Horner kwam in een grote ronde nog nooit verder dan een tiende plaats in de Tour de France. Nu strijd hij opeens mee om de eindzege en wint ook nog eens twee etappes. Zijn volgende uitspraak uit het verleden maakt hem niet geloofwaardiger: “Ik vind dat als je door de dopingtest komt, je de echte winnaar bent.”  Voor alle duidelijkheid beweren we niet dat Horner deze Vuelta gebruik maakt van verboden middelen, we plaatsen alleen onze vraagtekens achter zijn prestaties en weigeren naïef te zijn.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment