Laten we niet hypocriet doen: de Giro en de Vuelta staan op sportief vlak boven ‘La Grande Boucle’. Epische bergetappes en machtsontplooingen in een sprint bergop kunnen alleen maar in Italië en Spanje. En toch moeten we ons deze keer weer neerleggen bij de clichés. De Tour is en blijft de grootste koers van de wereld. Het ademt zoveel historie en frivoliteit uit dat het ieder jaar weer uitkijken is naar de start van de drieweekse. Een drieweekse waar iedereen, van wielerfanaat of –leek, een graantje van meepikt. Hetzij voor de sportieve krachttoeren, hetzij voor de prachtige decors.

Ieder actualiteitsmedium dat zichzelf serieus neemt geeft een Tourgids mee. Meestal met interviews van dezelfde kanonnen, incluis de standaardvragen. Maar dat hoort erbij. Bij de Tour mag dat. En dan natuurlijk de uitgebreide analyses voor, tijdens en na de actie. Karl Vannieuwkerke mag er dan wel voor zorgen dat het concept “Tour de France” in Vlaanderen wordt uitgemolken tot op het bot, het blijft genieten. De sfeer die er rondhangt is uniek. En hopelijk bereikt hij 21 hoogtepunten tussen Porto-Vecchio en Parijs. Wielerzone.be blikt alvast vooruit.

Sleutelmomenten

Sowieso wordt de Corsicaanse driedaagse in het begin niet bepalend voor het eindklassement, ondanks het ruwe en bij wijlen stevig bergachtig karakter van het eiland. Er zullen vooral verliezers op het vliegtuig naar Nice stappen. Zo is het ook bij de ploegentijdrit. Die zal de Tour niet maken of kraken, maar eerder dienen als gewicht naar een kant toe. De sterke ploegen zullen hier hun slag kunnen slaan voor hun kopman, en dan denken we uiteraard vooral aan Froome met zijn Skytrein. Ook BMC en Garmin kunnen profiteren van hun gepatenteerde hardrijders. Afwachten dus voor Saxo Bank-Tinkoff en schaduwfavoriet Contador. Rogers mag dan wel een ex-wereldkampioen tijdrijden zijn, maar je moet nu eenmaal met vijf binnenkomen.

team_sky_giro_del_trentino_2013

Het is logisch dat de eerste bergetappe naar Ax 3 Domaines voor de eerste schifting zal zorgen. Maar toch zal deze rit niet zorgen voor verankering in het klassement, ondanks het feit dat het dak van de Tour daar al wordt beklommen: de Col du Pailhères. We verwachten hier een vlucht van veredelde “b-klimmers” die zullen standhouden. De kopmannen onderling zullen zich koest houden. Hun tijd komt de dag erna, met een rit die niet minder dan vier beklimmingen van eerste categorie bevat. Jammer dat de finish wel dertig kilometer na de top van de Hourquette d’Ancizan ligt, wat de kansen op een solovlucht redelijk hypothekeert. Ideaal dus voor aanvallers die een stukje kunnen dalen.

profiel_beklimmingen_etappe_8_tour_de_france_ax_3_domaines

Daags na de eerste rustdag zal er attent gekoerst moeten worden. Vlakke rit langs de Bretoense kust, bijzonder tricky. De wind zal zorgen voor scheuren in het peloton, en dan is het maar zaak om mee te zijn. We refereren graag naar de derde etappe in 2009, waar Armstrong zijn grootste concurrent annex ploeggenoot Contador een poepje liet ruiken door aandachtig te koersen en zo 41 seconden uitliep. Maar vooral de tijdrit hierna zal brokken maken. We zijn de elfde etappe, het mag wel eens. Daar waar de Pyreneeën amper voor afscheiding zullen gezorgd hebben tussen de groten der aarde, kan er vandaag met een veelvuldigheid aan seconden gegooid worden. Wie weet zelfs met minuten. En dan kijken we vooral naar Andy Schleck (die wij echt wel een veredelde comeback zie maken) en Joaquim Rodriguez. Zij zullen de schade tegenover Froome en Contador moeten beperken willen ze nog wat van een topklassering maken.

andy_schleck_ronde_van_Zwitserland_2013_queens_stage

We komen stilaan aan de zwaarbeladen laatste week, maar vooraleer die wordt bereikt moeten de renners de “Berg der Bergen” over. De Mont Ventoux behoeft geen context. Na een geaccidenteerde aanloop van een dikke 200 kilometer gaan we hier eindelijk zien wie zal bikkelen voor het Geel. Ik hoop vurig dat hier dan ook een kopman het haalt. Geen vlucht zoals vier jaar geleden waar Garate en Martin om de zege streden. Hierna volgt de rustdag en een typische overgangsetappe, met een pittige klim op twaalf kilometer van het einde. De toppers zullen zich richting Gap wellicht koest houden, om dan de woensdag, rond het meer van Serre-Ponçon, alles wat ze gespaard hebben los te gooien.

profiel_tijdrit_2_tour_de_france_2013_individueel

Een tijdrit waar zelfs een non-hardrijder een deftige tijd kan behalen. Eenderzijds zitten we al dik in de laatste week waar het recuperatievermogen tien keer belangrijker is geworden ten opzichte van de eerste tijdrijder, anderzijds betreft het een atypische race tegen de klok met twee klimmetjes van tweede categorie. Geen meter vlak. Eigenlijk een halve klimtijdrit. Het wordt een waanzinnig spektakel, deze tijdrit. Het parcours leent zich echt tot heroïsche omstandigheden. We gokken erop dat het verschil tussen Froome en Contador hier minimaal blijft en de afstand tussen beiden nog altijd niet vastgezet zal zijn. En dan hebben we die laatste drie bergetappes in de Alpen, waar de beslissing zal vallen. Een laatste week om duimen en vingers bij af te likken!

Favorieten gele trui, goede eindnotering (top tien)

***** Chris Froome
****(*) Alberto Contador
**** Andy Schleck, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Nairo Quintana
*** Jurgen Vandenbroeck, Cadel Evans, Thibaut Pinot, Ritchie Porte, Daniel Moreno
** Tejay Van Garderen, Daniel Martin, Jean-Christophe Peraud, Bauke Mollema, Andrew Talansky, Rui Costa
* Robert Gesink, John Gadret, Janez Brajkovic, Jakob Fuglsang, Laurens Ten Dam, Rein Taaramaë, Christophe Le Mével, Ion Izagirre, Tom Danielson,Przemyslaw Niemiec, Pierre Rolland

alberto_contador_chris_froome

We houden met opzet met zoveel mogelijk renners rekening, waarbij de laatste twee lagen redelijk dicht bij elkaar liggen. Bovenaan zien we Christopher Froome als absolute topfavoriet, waarbij Contador in de hiërarchie vlak onder de Britse Zuid-Afrikaanse Keniaan staat. Vandaar de 4,5 sterren voor de Spanjaard. Zoals eerder gezegd zien we Andy Schleck opnieuw boven water drijven. Het is algemeen geweten dat hij op korte tijd snel in topvorm kan geraken. Maar zal hij wel kunnen aarden zonder broer Fränk? Voor de Belgen vrezen we dat Vandenbroeck de top vijf deze keer niet zal halen. Top tien moet zeker lukken, maar meer zal er dit jaar niet van komen. Hij heeft die versnelling niet om met Froome en Contador mee te gaan, en met Schleck, Valverde en Rodriguez zitten er ook geen temporijders in de top van de piramide. Veel zal afhangen van de geluksfactor.

Daarnaast zien we Evans nog een kunstje opvoeren door toch weer die topplaats te versieren. Pinot en Quintana achten we in staat al het goeds te bevestigen. Vooral dan van Thibaut Pinot. Terecht de Franse hoop. Dus misschien wel een witte trui voor één van deze jonkies?! Porte staat daar om de eenvoudige reden dat als hij lang de rode (of in dit geval de gele) loper uitrolt voor zijn kopman hij nooit ver weg zal zakken. En verder zien we vooral de jonkies en de routiniers die de overige plaatsjes bovenaan wel zullen opvullen.

Favorieten groene trui

***** Peter Sagan
**** Marcel Kittel, Mark Cavendish, André Greipel
*** Tyler Farrar, John Degenkolb, Nacer Bouhanni, Matthew Goss
** José Rojas, Moreno Moser, Edvald Boasson Hagen, Tyler Farrar, Daniele Bennati
* Andere tweederangsspurters

Het moge duidelijk zijn: wie boven Sagan uitkomt heeft het groen beet. Er zijn te veel etappes waar rasspurters van hun pluimen zullen laten door het heuvelachtig karakter, waar mannen als Sagan van kunnen profiteren. Etappekoning wordt wellicht Cavendish, maar dit jaar zal de groene trui alweer niet voor hem zijn. Ook Kittel en Greipel gaan een etappe pakken. En op een goede dag kunnen Farrar, Bouhanni en Goss hun duivels ontbinden. Maar dan moet wel alles meezitten.

Favorieten voor een etappezege (buiten de gebruikelijke topnamen)

*** Thomas Voeckler, Pierrick Fédrigo, Jens Voigt
** Moreno Moser, Mikel Astarloza, Daniel Martin, Rui Costa, Sylvain Chavanel, Michael Albasini, Simon Gerrans, Pierre Rolland, Thomas De Gendt, Johnny Hoogerland
* Frederik Kessiakoff, Bauke Mollema, Phillipe Gilbert, Damiano Cunego, Andrey Amador, Niki Terpstra, Michal Kwiatkowski, Brice Feillu, Jimmy Engoulvent

thomas_voeckler_tour_de_france_2011

Waarom dit lijstje? Omdat er altijd enkele vluchten zullen standhouden. Sowieso zullen we de bovenste krijgers enkele keren terugzien voorin. Een Tour waarin geen van deze drie een etappe wint is een grote faal. Voeckler wint altijd een etappe, Fédrigo doet vaak pogingen en Voigt hoort daar gewoon te staan. Ongehoorde vechtlust heeft die man. 41 (!) ondertussen. Daaronder hebben we de mannen die een overgangsetappe kunnen animeren en zodoende ook kunnen winnen. Let vooral op Moreno Moser. Sterke klimmer en een verschroeiend eindschot. Eigenlijk gewoon de Italiaanse Peter Sagan. Hij wordt mijn aanrader om te volgen. Net zoals Enrico Battaglin dat was in de Giro, en dat pakte goed uit.

Pronostiek etappewinnaars:

Per etappe
1: Mark Cavendish
2: Peter Sagan
3: Peter Sagan
4: Team Sky
5: André Greipel
6: Mark Cavendish
7: Marcel Kittel
8: Nairo Quintana
9: Alejandro Valverde
10: Mark Cavendish
11: Tony Martin
12: André Greipel
13: Mark Cavendish
14: Mark Cavendish
15: Alberto Contador
16: Thomas Voeckler
17: Christopher Froome
18: Christopher Froome
19: Thibaut Pinot
20: Andy Schleck
21: Mark Cavendish

On y va!

 

8 Comments

 1. H.Schievink says:

  Geeft men punten voor moilijkheidsgraad aan de rondes, dan als volgt:
  Tour de France: 6; Zwitserland: 7; Vuelta 8; Giro: 9. De Tour de France heeft alleen een bijzondere naam. maar qua moeilijkhied?? Zelfs amateurs beklimmen de Alpe D;Huez soms 6 keer op 1 dag!!

  • Je hebt gelijk H.Schievink. Maar laten we deze Tour hopelijk weer eens verrast worden. Er zitten zeker nog een paar interessante etappes tussen hoor 😉

   En in een tijdperk met “minder” doping zorgen de renners zelf ook voor meer spektakel.

 2. Griet says:

  Als je 50 namen opgeeft voor de top-10, dan is een voorspelling niet nodig. Iedereen weet dat de winnaar daartussen zit en er geen andere renners in aanmerking komen voor de top 10! Wij willen wat meer informatie over eventueel verrassingen of talenten.

  • Griet,

   Eigenlijk heb je helemaal gelijk. We gaan er nog eens een keertje naar kijken. Wat zouden volgens jou de verassingen van de aankomende Tour de France kunnen worden? We zijn natuurlijk ook benieuwd naar wat de bezoekers van Wielerzone.be denken.

 3. Maarten says:

  Ik denk dat je de nieuwe generatie rasspurters helemaal over het hoofd ziet. Dat Cavendish een etappe zal winnen, staat buiten kijf. Maar je vergeet de nieuwe generatie sprinters die intrinsiek veel sterker zijn dan super Cav.

  • Aan welke spurters denk je zelf Maarten? En gaat het dan om de sprinters die een etappe kunnen winnen of het meest kans maken op het groen?

   • Maarten says:

    Alexander Kristoff is volgens mij sterker dan Sagan in de moeilijke sprints.

    • Je hebt helemaal gelijk Maarten. Hij wint de laatste tijd lekker veel. Kristoff is duidelijk over het hoofd gezien tijdens het schrijven van de voorbeschouwing. Het is hier ook zo druk tijdens de Tour dat dit soort “foutjes” er wel eens in kunnen sluipen. Maar we schrijven Kristoff zeer zeker ook op.

Leave a Comment

 

 

Tags