‘Welke grote ronde is sportief gezien het best’? Omdat de Tour de France op de volgende vraag too mainstream is gebruikt iedere wielerfanaat liever “de Giro”. Ik moet daar ook niet aan twijfelen. Geen enkele organisatie ter wereld is zo geschift om die arme tweewielrijders over kolossen zoals de Zoncolan en de Stelvio te sturen. Geen enkele wielerwedstrijd biedt zoveel sportieve exploten zoals de renners die etaleren op het Italiaanse vasteland. En de aandacht die overrompelende eigenschappen heeft in “La Grande Boucle” is hier niet aanwezig. Hier staan de renners centraal, niet het circus daarrond.

Historie

Wie op zijn erelijst meervoudig mag pronken met namen als Merckx, Bartali, Coppi, Gimondi, Gaul, Hinault en andere helden der wielersport mag zich terecht minstens op gelijke hoogte scharen met de Tour. In het prille begin werd de Maglia Rosa weliswaar enkel gekoesterd én gedragen door de Italianen zelf, waar namen als Girardengo, Binda en de onvermijdelijke Coppi uit voortvloeiden, maar het niveau lag zelfs dan al moordend hoog. Dat ondervonden de buitenlanders ook. Hugo Koblet, je weet wel, de man die zijn haar kamde vlak voor zijn triomf aan de eindstreep, mocht zich de eerste straniero noemen die de patriotten versloeg. En zelfs dan bleven de Italianen overeind. Coppi (de beste renner ooit, no doubt) won daarna nog twee keer en voegde dat bij zijn voorlopig totaal van drie stuks, wat hem nog altijd mede-recordhouder maakt. De facto hebben de buitenlandse renners de Italianen nooit kunnen verdringen, wat ze in de andere grote wedstrijden wel konden klaarspelen. De laatste Italiaanse laureaat in de Tour? Het aantal winnaars in klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Roubaix? Nochtans: als je een Moser of een Magni kan naar voren schuiven… Enkel in de wereldkampioenschappen werden ze nooit echt verdrongen naar de obscure vergetelheid en staan ze in de eeuwige ranglijst van de mondiale op wielen op de tweede plaats.

fausto_coppi_giro_italia

De Ronde van Italië is een vat vol anekdotes. Logisch gezien de aard van de beestjes daar. Italianen voegen met gesticulerende frivoliteit altijd een subjectief sausje toe aan hun pasta. En dan komt Fausto écht tot zijn recht. Zijn grootsheid blijkt uit deze epossen. Coppi en zijn onvergankelijke rivaal vrome Bartali. Coppi die tijdens een loodzware militaire dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog droogweg het werelduurrecord scherper stelt. Coppi die iedereen op minuten rijdt met een zaklantaarn en salami als nutsvoorzieningen. Coppi en de Witte Dame. Coppi die sterft aan malaria na een reisje in Opper-Volta (het huidige Burkina Faso). Mensen houden van dit soort figuren. Een spichtige man op een fiets die toont dat jongens van meer dan simpele komaf het toch kunnen schoppen tot de rijkelijk gevulde wielerannalen.

Maar de Giro kent ook zijn donkere kant. Al te vaak worden renners bevooroordeeld in judiciële en organisatorische keuzes. Moser die vier keer de roze trui mocht meenemen? Zo’n breedgeschouderde bink? Het waren geen echte bergetappes. De Giro verloor toen, in de jaren ’70, wat aan kracht. Klimmers kwamen niet meer ten volle tot hun recht en verlieten het strijdtoneel om zich op te laden voor de Tour en Vuelta, waar het lekker vertoeven was als berggeit. Pas in 1980, de eerste zege van Bernard Hinault, kreeg het loodzware karakter van weleer een nieuwe dimensie. En doping was en (hopelijk niet meer) is een vaste factor in het girobestaan gebleven. Denk maar aan de Riccò’s, Basso’s en Sella’s van deze tijd, maar ook aan Merckx die voor het eerste werd betrapt in 1969 tijdens de Giro. Of aan de betreurde Marco Pantani.

ciao_marco_pantani

Deelnemers en favorieten

Wij Belgen weten vooral nog hoe De Gendt de historische “Slag om Stelvio” binnenhaalde vorig jaar. Dat Hesjedal uiteindelijk kon zegevieren was een detail, onze held was al geslaagd. Dit jaar zal de Oost-Vlaming dat kunstje proberen te prolongeren op de Mont Ventoux, dus krijgen anderen nu de kans zich in de spotlight te rijden.

Wat met Ryder Hesjedal. Is hij in staat om zichzelf op te volgen en zijn naam nogmaals te vereenzelvigen met de Giro? Zijn klassiekers waren niet denderend of extraordinair, maar dat was vorig jaar ook niet het geval. Toen kon zijn negende plaats in Luik al een kleine indicatie zijn van wat zou kunnen volgen. Dit jaar werd hij achtste en effende hij het pad voor zijn ploegmaat Martin. Maar toch. Als je het mij vraagt: tegenover een Wiggins of Nibali in topvorm zal hij wellicht de duimen moeten leggen. Top vijf zal al een mooie ambitie en prestatie zijn. Want ja: Wiggins laat Froome dit jaar zijn kaarten uitspelen in de Tour, waardoor hij wil gaan voor een tweede zege in een grote ronde. Net als Vincenzo Nibali overigens, die drie jaar terug een lastige Vuelta naar zijn hand zette en eindelijk evolueerde naar een winnaar. Hij won daarbij de Giro del Trentino een paar weken terug, altijd een deftige waardemeter voor de plausibele machtsverdelingen in het peloton. In de pikorde bij Astana wordt hij bijgestaan door eeuwige belofte Brajkovic en de betrouwbare Zweed Kessiakoff.

vincenzo_nibali_tirreno_adriatico_koploper

Die pikorde mag dan bij Team Sky wel duidelijk zijn, maar Wiggins kan net zoals vorig jaar in Frankrijk “last” ondervinden van friendly fire. De Colombianen zijn immers in opmars, en de Britten hebben er twee voorhanden: Henao en Uran. Wiggins is een tempomachine en zal sowieso last ondervinden als de explosiviteit een belangrijke factor speelt bergop. Die Zuid-Amerikanen hebben overigens nog een straffe brigade klaarstaan in de wachtkamer, bevolkt door Betancur en Venezolaanse koffieplanter Rujano. Met laatstgenoemde moet altijd rekening gehouden worden. Rujano mag dan een halve dwerg zijn, de bergen zijn en blijven z’n persoonlijke habitat. Net zoals er met Cadel Evans altijd rekening dient gehouden te worden. Als de Aussie mentaal én fysiek het kan opbrengen nog een keer (misschien de laatste keer) vol te gaan voor het hoogste schavotje, kan het. Evenals Samuel Sanchez, die ondertussen ook al in de herfst van zijn carrière is aanbeland.

Wat hebben de Italianen dan te bieden? Wel, naast co-favoriet Nibali blijven oude knarren Scarponi en Basso hun jokers op hun eigen ronde inzetten. Beiden zijn ex-winnaar, al dan niet via de groene tafel, en moeten altijd tot de ervaren outsiders gerekend worden. Anders hebben ze nog de vrijgevochten Pozzovivo voorhanden. En waarom zou Pellizotti niet terug kunnen aanknopen met de top?

De inzendingen uit de Lage Landen, en dan voornamelijk vanuit Nederland, zijn niet te onderschatten. Gesink mag dan wel iemand zijn die pech aantrekt en vaker dan men in Nederland lief is aan het kortste eind trekt, hij blijft de hoop van Willem-Alexanders troepen. Al heeft hij nog een aas om uit te spelen: Steven Kruijswijk. Kruijswijk heeft in 2011 al bewezen goed uit de voeten te kunnen op Italiaanse hoogte, maar heeft die prestatie nog niet echt kunnen bevestigen en blijft daarom een twijfelgeval. Maar toch, een tweede mannetje waar de Nederlanders op kunnen hopen. Dan is de spoeling voor Albert II heel wat dunner. Enkel De Greef heeft klimmersbenen, maar wel van de tweede rij.

robert_gesink_blanco_pro_cycling

Grote rondes bestaan natuurlijk ook uit veelvuldige massasprints, en sinds de opkomst van iemand uit Man is het één tegen allen geworden. Natuurlijk is iedere misgelopen eerste plaats een mislukking voor Cavendish, maar niemand twijfelt nog aan zijn capaciteiten. Cav’ is en blijft de beste sprinter van zijn generatie en misschien wel nog van veel verder. Maar er zijn genoeg kapers op de kust om hem het leven zuur te maken. Nacer Bouhanni is hersteld van zijn lugubere kus met de asfaltwegen tussen Parijs en Nice en moet in staat geacht worden een ritje mee te kunnen pikken. Net zoals John Degenkolb en Matthew Goss, zeker als de laatste hectometers licht golvend zijn. Voor eigen volk hebben we de vinnige Sasha Modolo die zelfzeker in de ogen van Cavendish mag kijken, Davide Appollonio die bij AG2R zich ten volle kan ontplooien en al enkele sprints diep vooraan zat in kleinere etappewedstrijden en Francesco Chicchi die intrinsiek veel sneller is dan zijn erelijst doet vermoeden. Maar mijn verrassingsprijs krijgt Enrico Battaglin. Verre familie van en een rastalent als het aankomt op sprints bergop. Houd hem maar in de gaten. Zeker als Modolo het laat afweten.

 

10 Comments

 1. Paulina says:

  The best foreign policy for America would actually be a return to Monroe's foreign policy. Absolute control over the Western hemisphere, with a long-term goal of extending American borders until they stretch unpeterruitnd from the Bering Strait to the Straits of Magellan. And hang the Eastern hemisphere.

 2. http://www./ says:

  ma non si puo’ inventare un meccanismo per cui tutte le mail che si ricevono dagli spammer vengono rispedire al mittente (so che l’indirizzo di partenza e’ falso ma da qualche parte deve pur partire sta smam mail)? un sorta di effetto boomerano che crea un DoS nel server dello spammer.

 3. Hello Anne,Yes, it would be hard to deny you’re a writer when your picture is posted next to your words. That’s what I need–to be forced to say I’m a writer. And you’re right, avoiding the true me isn’t going to pan out successfully, so the sooner I embrace being a writer, the better.Thanks for stopping by

 4. http://www./ says:

  I’m not quite sure how to say this; you made it extremely easy for me!

 5. Standing alone on the stage for his acceptance speech might have also signalled: se acabó el bululú. aquí se habla seriedad. Or so I hope. I’ve only seen video clips; they impressed. HCR’s humility shone brightly. That will serve this David well, when Goliath starts oiling his bombastic machinery.I loved it when HCR invited his adversaries political colleagues on stage. The act increased his capital as a peacemaker.All those behind MUD deserve a round of applause, and then some.

 6. http://www./ says:

  That’s more than sensible! That’s a great post!

 7. mengatakan:Walaikum salam mba siti,semoga ikhtiarnya berhasil ya mba..ikut berdoa juga. Intinya kalau olah raga memang butuh waktu, nggak kayak cabe. hari ini latihan besok langsung timbangan turun.. selamat berburu ya mba, siapa tahu kita ketemu di gymbalik peluk dari jauh,Farida

 8. Thanks for contributing. It’s helped me understand the issues.

 9. If you currently are a smoker and have not experimented with the electronic cigarette than you are usually devastating your system with tobacco smoke. Endeavor to sample the hottest technological marvel, the e-cigarette.

 10. It is only with the heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye.

Leave a Comment

 

 

Tags