Vandaag zal in Karpacz de Tour de Pologne, ofwel de Ronde van Polen, van start gaan. De onder het kopje uitkomende ‘World Tour’ koers heeft de afgelopen jaren aan belangstelling gewonnen. Het deelnemersveld werd beter en het parcours werd attractiever. Zo groeide Ronde van Polen uit van niemandalletje tot ideale voorbereiding op de Olympische spelen.

Historie

De eerste Ronde van Polen werd in 1928 verreden. In totaal wisten de Belgen drie keer de ronde te winnen. De Nederlanders lukten het echter nog nooit. De afgelopen jaren waren het louter niet-Polen die de ronde op zijn naam wisten te schrijven. Zo won Kim Kirchen in 2005 voor de twee Nederlanders Pieter Weening en Thomas Dekker.

In de jaren daarna waren het Stefan Schumacher, Johan Vansummeren en Jens Voigt die mochten zegevieren. In 2009 won Alessandro Ballan voor Daniel Moreno en Edvald Boasson Hagen. Daniel Martin had de afgelopen twee jaar een doel gemaakt van de Ronde van Polen. De Ier wist hem te winnen in 2010 en werd tweede in 2011, achter de ongenaakbare Peter Sagan die op de slotdag Martin uit de leiderstrui reed.

Vorig jaar

Zoals gezegd won Peter Sagan de Ronde van Polen in 2011. De Slowaak, nu actief in de Tour de France net als Daniel Martin, won voor de Ier en wist zelf twee ritzeges te pakken. De meeste overwinningen gingen echter naar een Duitser; Marcel Kittel. De sprinter mocht vier keer zijn handen de lucht in steken.

Daniel Martin won de koninginnerit en leek op weg te zijn naar de eindoverwinning. Echter wist Sagan daar op de slotdag een stokje voor te steken en ging zelf aan de haal met de winst.

Marco Marcato mocht het podium ook op, hij werd derde. Ploeggenoot Wout Poels werd vierde voor Peter Kennaugh en Rinaldo Nocentini. Beste Pool was Bartosz Huzarski van Team NetApp. Huzarski werd zevende.

De Ronde van Polen 2012

Traditioneel zijn er veel sprints in Polen. Ook dit jaar lijken er drie echte kansen voor sprinters te zijn. Niet gek is dan ook dat er aan de start veel snelle mannen staan, bekendste namen zijn Tom Boonen, Thor Hushovd, Theo Bos, Heinrich Haussler, Ben Swift, Arnaud Démare, John Degenkolb, Sacha Modolo, Michael Matthews, Greg van Avermaet en Danielle Bennati.

10.07.2012 | “Gołębiewski” Karpacz – Jelenia Góra  |  179,5 km

De eerste etappe kent een heuvelachtige aanloop. Verschillende keren zal er geklimd moeten worden, maar uiteindelijk lijkt het toch uit te draaien op een sprint met sterke mannen die een klim kunnen overleven. Denk hierbij aan Tom Boonen, Heinrich Haussler, John Degenkolb en Greg van Avermaet.

11.07.2012 | Wałbrzych – Opole  |  239,4 km

De tweede etappe van Walbrzych naar Opole gaat over 239,4 kilometer en is geschikt voor een massasprint. De aanloop is vlak en ideaal voor renners met inhoud, gezien de lange afstand. Ook hier zal Tom Boonen favoriet zijn, omdat de afstand zeker niet nadelig is voor de Belg.

12.07.2012 | Kędzierzyn – Koźle – Cieszyn  |  201,7 km

Nu begint het met klimmen. In Cieszyn is de aankomst heuvelop. Veel grote verschillen zullen er hier niet gemaakt worden, maar toch worden de mannen van de jongens gescheiden. Renners als Uran, Kreuziger, Niemiec, Martens en Moser lijken kandidaten voor deze aankomst.

13.07.2012 | Będzin – Katowice  |  127,8 km

Een relatief rustige etappe lijkt in het verschiet te liggen. De afstand is kort en heeft veel weg van een criterium. Een sprint lijkt in de lijn der verwachtingen te liggen.

14.07.2012 | Rabka Zdrój – Zakopane  |  163,1 km

In Zakopane zullen de meeste sprinters niet overleven. Het parcours is zwaar en selectief, waarna enkel de sprinters met macht overblijven. De aankomst is niet zwaar, maar alles wat ervoor afspeelt zorgt ervoor dat een select groepje over zal blijven.

15.07.2012 | BUKOVINA Terma Hotel Spa – Bukowina Tatrzańska  |  191,8
km

De koninginnerit eindigt in Bukowina Tatrzańska. Vorig jaar wist Daniel Martin hier te winnen voor Peter Sagan, Marco Marcato en Wout Poels. Het algemeen klassement was precies in dezelfde volgorde, dus in deze etappe zal naar alle waarschijnlijkheid alles beslist worden.

16.07.2012 | Kraków – Kraków  |  131,4 km

Een criterium is het sluitstuk van de Ronde van Polen 2012. In de straten van Kraków zullen weinig verschillen gemaakt worden, mocht het klassement dicht op elkaar staan zal dat anders zijn. Een sprint lijkt voor de hand liggend.

Favorieten

Wie zijn de kanshebbers? In de sprinten na een heuvelachtige etappe zullen de namen klinken van Tom Boonen, Heinrich Haussler, Greg van Avermaet, Michael Matthews, Francesco Gavazzi, Danielle Bennati, Manuel Cardoso, John Degenkolb, Oscar Gatto, Francisco Ventoso en Jurre Kocjan.

Als het iets vlakker is kunnen wij de namen toevoegen van Sacha Modolo, Arnaud Demare, Alexander Kristoff, Ben Swift, Fabio Sabatini, Elia Vivani en Aidis Kruopis.

In het eindklassement is alles open. Kanshebbers voor de eindzege zijn Moreno Moser, Roman Kreuziger, Rigoberto Uran Uran, ploeggenoot Luis Henao en de Pool Przemyslaw Niemiec.

Outsiders zijn Rinaldo Nocentini, Domenico Pozzovivo, Alessandro Ballan en Lasse Petter Nordhaug.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment